Áramlási sebesség és nyomás mérése

Az profi öntözőrendszer tervezéséhez szükségünk van arra az információra, hogy a  területünkön milyen vízellátás van. Szükséges tudnunk az átfolyási sebességet és a víz nyomását. Ezt meg kell mérnünk pontosan, nem elég, hogy mit mond a szolgáltató. Általában a hálózati vizeknél, tapasztalatunk szerint 2,2 Bár és 3,5 Bár közötti a nyomás szokott lenni. Természetesen van ettől eltérő mind a két irányba. A szolgáltató ezt az adatot is meg tudja adni, de szükséges egyénileg is lemérni, mert egyéb körülmények is befolyásolhatják.
A víz átfolyási sebességét nagyon egyszerűen meg lehet mérni. Kell hozzá egy vödör, mi egy 10 literes vödröt használunk. Kell hozzá egy stopper, ami minden telefonon megtalálható és egy  nyomásmerő óra, ami  hagyományos vagy digitális formában kapható. Szükség lesz néhány idomra is, amivel a vízvételi helyhez tudja csatlakoztatni. Az adat amit kapunk az, hogy 1 perc alatt mennyi vizet tud adni a hálózat egy bizonyos nyomáson. Ez az egyik legfontosabb tényező az öntözési zóna tervezéshez. Először teljesen megnyitjuk a főcsapot, majd a nyomásmérő óra utáni csapot elzárjuk. Ekkor nincs vízvétel a rendszerből, a mérőórán leolvashatjuk a hálózat statikus nyomását. Ezután a nyomásmérő óra utáni csap nyitásával az áramlás nő, mellette viszont a nyomás fokozatosan csökken. Különböző nyomásértékeken kell megmérni, hogy hány másodperc alatt telik meg a 10 l-es vödör, amiből egy egyszerű számítással megkapjuk, hogy az adott nyomásértéken mekkora szállított vízmennyiséget biztosít a közműhálózat vagy a szivattyú.

Gyakorlatban a következő értékeket célszerű megmérni (az elkészítendő öntözőrendszer működése közben fellépő nyomásveszteségek miatt):

– rotoros szórófejekhez: 4 bar nyomás melletti vízmennyiség

– spray szórófejekhez: 3 bar nyomás mellett szállított víz

– csepegtető cső esetén: a 3 bar nyomáshoz tartozó térfogatáram

Tehát, fogjuk a vödröt és a kerti csap alá tesszük majd addig nyitjuk ki a csapot, míg a nyomásmérő óra a kívánt nyomásértéket mutatja . Közben megmérjük, hogy mennyi idő alatt lesz tele a vödör. 

Példa az átfolyási sebesség kiszámításához: 

“Ha a 10 literes vödör 15 másodperc alatt lesz tele, akkor tudjuk, hogy 40 liter/perc a vízhálózatunk átfolyási sebessége. Ez úgy jön ki, hogy 60 másodpercet (1 perc) elosztjuk a mért idővel, ami az esetünkben 15 másodperc, aminek az eredménye 4, és ezt megszorozzuk a mérőedénybe mért víz mennyiségével.

(60 másodperc / 15 másodperc) x 10 liter = 40 Liter / perc 

Ebből megtudtuk. hogy 1 zónára maximum 40 liter fogyasztású szórófejeket lehet tervezni. Természetesen mást is figyelembe kell venni, de azt már a szakember tudja.

Ebből kiderül milyen szórófejet tudunk használni az öntözéshez. Tudni kell, hogy a különböző szórófejek, különböző nyomásértékek között dolgoznak. Pl 1,5 báron működik a spray szórófej, de egy 12 méterre ellocsoló rotoros fej nem. A víztakarékos szórófejek meg nem működnek 2,8 Bár alatt.