Talajelőkésztés

Kertépítés.

kertépítő kőrejtő adapter

Talajelőkészítés

Kertrendezéskor általában gyomírtással kezdjük a terület kezelését. Kora reggeli órákban végezzük el a permetezést és ne napközben, mert a 25 fok feletti hőmérsékleten gyors a párolgás és nem tud felszívódni a gyomnövényben és nem lesz hatásos a művelet. Úgy válasszuk ki a napot, hogy lehetőleg permetezés után, 4-5 órával ne legyen eső, ne menjen az Öntözőrendszer, ha esetleg már egy meglévő, működő kertben csináljuk a füvesítést. 2 héttel a gyomírtás után lehet a területről eltüntetni a kiszáradt gyomokat. Rotálással, gépi gyepnyeséssel is meg lehet csinálni. A gyepnyeső, egy olyan gép, mint amit a gyepszőnyeg telepeken használnak a gyepszőnyegek felszedésére, csak ott traktor méretű, itt pedig egy 1m*0,6m méretű kis gépről van szó. Van ahol a kertépítőnek is van, de lehet bérelni is. Ha szükséges talajpótlás, akkor ez után kell elvégezni. Majd a talaj  szintezését kell megcsinálni, amit méteres gereblyével, speciális szintező eszközökkel, vagy egy megfordított raklappal lehet megcsinálni, aminek az egyik oldalának a két szélére kötelet kötünk, és ezt húzzuk magunk után. A húzás irányára merőlegesen legyenek a deszkák a raklapon. Ez után le kell tömöríteni a talajt, hogy ne hagyjunk mély nyomot benne ha rámegyünk.Ehhez kerti hengert használjunk, venni nem érdemes, de bérelhet. A magágy réteget ahova a fűmag kerülni fog, vékonyan felrotálhatjuk, vagy gereblyézhetjük, de az is megfelelő ha egy késes gyepszellőztetővel keresztbe hosszába átmegyünk rajta. Lényeg mindegyik esetben, hogy porózus legyen a felülete. 

Talaj javítás

Amikor talajjavításról beszélünk, kétféle módszerről lehet szó. Az egyik amikor a talaj termőképességét növeljük, anélkül, hogy a szerkezetét megváltoztatnánk. A másik, amikor a talaj mechanikai tulajdonságát változtatjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a kötött földbe beleforgatunk egy laza szerkezetű közeget, és ezzel megváltoztatjuk a talaj szerkezetét.

Talajszerkezet javítók

Homok

Fűmag vetésnél vagy gyepszőnyeg telepítésnél akkor használunk homokot, amikor kötött, agyagos talajjal állunk szemben. Ennek ismertető jele, hogy esős időben, vagy az öntözésnél a víz szinte megáll a talajon, nem szivárog el, száraz időben pedig teljesen kirepedezik a föld. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor úgy is leellenőrizhetjük, hogy összegyúrunk egy marék földet és amennyiben összeáll gombóccá, akkor agyagos földről beszélhetünk.

Miért probléma az agyagos föld a füvesítés vagy a gyepszőnyegezés esetében?

Az összeállt, tömör talaj egy vízzáró réteget képez, amely megakadályozza a víz elszivárgását a mélyebb rétegekbe. Ezáltal a fű gyökérzete nem tud mélyre hatolni, megerősödni és a gyepünk egyszerűen elgyengül, majd a sok csapadéktól kirohad.

Ilyen esetben segítségünkre lehet a homok, amelyet 2-3 centiméter vastagságban terítünk el a kezelendő területen és egy erősebb rotációs kapával, egytengelyes kistraktorral vagy speciális kőrejtő adapterrel ellátott munkagéppel (Avant) alaposan bedolgozunk a kötött talajba.  A homok apró szemcséi “szétválasztják” az összeállt agyagos szerkezet, ezáltal egy lazább anyagot kapunk és nem engedi összetapadni.Lehetne egy bemutató oldal kis gépeknek: ez egy rota

Tőzeg

A tőzeg erősen nedves, víz által borított, levegőtől elzárt, az ott elhalt növények törmelékéből képződik különböző biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. Alkalmas helyek a tőzegképződésre a lápok.

Talajjavítóként, főleg a homokos vagy a humuszban, szerves anyagokban szegény területeken használjuk a tőzeget. Ezáltal nem csak növeli a talaj szervesanyag tartalmát, hanem javítja a talaj szerkezetét is.

 

Talajminőség javítók

  • Komposzt
  • Műtrágya
  • Szerves trágya
Gyepszőnyeg leterítve

Földpótlás

Kell e talajcsere?

Általában kertépítés előtt merül fel a talajcsere lehetősége és szükségessége. A kiváltó ok a meglévő rossz minőségű talaj. Ez általában a kavicsos, építési törmelékes talaj az. Ha egy kicsit agyagos a talaj, akkor fel tudjuk a szerkezetét lazítani egy kis homokkal.

Füvesítés előtt, növénytelepítés előtt szoktunk leggyakrabban talajcserét eszközölni. Ez abban az esetben szükséges, ha a területen lévő talajnak a minősége silány, vagyis tápanyagszegény, vagy szerkezete nehezen megmunkálhatóvá teszi azt. Ilyen a tápanyagszegény futóhomok, egyes agyagtalajok, vagy szélsőséges esetekben a fertőzött talajok. Az is lehet hogy a talajunk nagyon törmelékes, rögös, és emiatt megmunkálhatatlan. Ilyen esetekben is alkalmazhatunk talajcserét vagy feltöltést.

Mire figyeljünk talajcsere közben?

Mindenhonnan arányosan termeljük le a cserélendő talajt. A termőföld behordásakor, amennyiben gépi erővel tesszük ezt, figyeljünk arra, hogy a gép ne járkálja, tömörítse össze a talajt és ne menjen rá a már behordott földre. Esetenként jobb ha csak kupacokba deponálja és kézi erővel gereblyézik el a területet. Az sem jó ha a kanállal tömöríti a földet, mert nagy eséllyel megnehezíti a füvesítéshez szükséges fogadófelület kialakítását.

Milyen gépet bérelhetünk behordásra?

Magyarországon elterjedt kompakt kisrakodókat,(pl. Bobcat) mint kertekben könnyedén mozgolódó gépet. Amivel tisztába kell lenni, hogy a súlya általában 2,4 tonna és a kormányzást az oldalankénti kerekek ellentétes elforgatásával teszi. Azaz széttúrja a földet a forduláskor.
Vagy a  kertépítők körében használatos és igen kedvelt gépet, a törzscsuklós Avant-ot.  Ez a gép normál kormányzású, nem darálja a földet kanyarodás közben és 200 féle adapterrel lehet vele dolgozni. https://www.talajelokeszites.hu/ oldalon megtekintheti Avant gépet és néhány adapterét.

Termőföld

Sokféle földet lehet vásárolni a kertépítéshez. Ha építkezés előtt vagyunk, érdemes leszedetni a termőréteget és a telek végébe deponálni. Gyakran láttunk olyat, ahol ezt elvitték az építkezés területéről és később ennyivel többet kellett az ügyfélnek vásásárolni. Jelentős költségtől lehet megkímélni magunkat, mind az elszállítás és mind a rendelés végett. A kertépítéshez való föld ára nettó 6500 Ft – 8500 Ft/m3 magasságában található. 

Termőföld típusai

Töltőföld

A töltő föld, mint ahogy a neve is jelzi, csakis kizárólag arra alkalmas, hogy a füvesítés szintje alatt 20 centiméterig töltsük fel vele a föld hiányt. Nem érdemes közvetlenül füvesítéshez használni, tele van agyag és kő darabokkal, nem megfelelő minőségű a fuvesiteshez.  

Normál termőföld.

Megtalálható benne minden olyan anyag, ami a kitermeléskor került bele. Akár kavics, ágak,növényi maradványok, göröngyök. A göröngyök akkor okozzák a problémát, mikor egyenesre szeretnénk gereblyézni a magágyat és állandóan újabb és újabb göröngyök kerülnek elő, amit természetesen a végén a hulladék kupacot gyarapítja. 

Darált-rostált trágyázott föld

Ebben a földkeverékben általában egy az öt arányban keverik össze a marhatrágyát és a földet. Az egyik legalkalmasabb föld gyepszőnyeg telepítéshez és füvesítéshez a rostált föld. Legtöbbször a kertépítők ezt használják. A rostálás alkalmával a termőföldet darálják-rostálják, ezáltal kiszedik a nem oda illő darabokat (kavics, ág darabok, stb) és a nagy, kemény rögök szétmorzsolódnak. Így egy nagyon porózus, finom szemcsés földet nyerünk, amellyel nagyon szépen és könnyen lehet a fogadó felületet előkészíteni a fuvesiteshez.

Darált rostált trágyás tőzeges

Ebben a földkeverékben általában egy az öt arányban keverik össze a marhatrágyát és a földet. Majd szállítás előtt a termőföld keveréket belerakják egy rostába, darálóban és így egy nagyon finom szerkezetű termőföld keveréket kapunk Felhasználható vékonyan történő talajpótlásra, feltöltésre, talajjavításra, virágos ládákba vagy veteményes kertbe.

Mennyi termőföld kell? 

A termőföld kiszámolásához szükséges tudni, hogy milyen füvesítési technológiát akarunk használni. Más mennyiségi szinteket kell használni a különböző technológiáknál. 

A gyepszőnyeg telepítésnél a szegélyhez képest 3-5 centimétert kell elhagyni, azaz 3-5 cm kilátszódjon a szegélyből. Azért ennyit, mert a gyepszőnyegen lévő termőföld réteg kb 2 cm. Így nem látszik ki a gyökérzet a széleknél, mint abban az esetben ha a szegély tetejéig töltjük fel a földet. Ha kilátszik, akkor a nyáron felhevült szegély megégetheti a gyepszőnyeg gyökerét.
Fűmagkeverékkel történő Füvesítés esetén kettő féle megoldás létezik.

  • Amennyiben nem kell vakondháló, úgy elegendő 2 cm-rel mélyebbre kialakítani a szintet a szegélytől. 
  • Vakondháló terítés esetében is 2 cm-re van a szegélytől a magágy, de ilyenkor a minimum 7cm földet csak a vakondháló fektetése után lehet ráhordani a területre. Tehát, ebben az esetben 9cm mélységbe fektetjük a vakondhálót. 

Megoszlanak a vélemények a kertépítők között, hogy a vakondhálót milyen mélyre kell tenni mind a füvesítésnél, mind a gyepszőnyeg telepítésnél. Van aki 20 cm mélyre javasolja, ennek az oka, hogy géppel rá tudja hordani a földet a vakondhálóra úgy, hogy az ne sérüljön meg. Ellenben a fű és a vakondháló közötti 20cm vastagságban vígan tud közlekedni vakond barátunk. 2004 óta közvetlenül a gyepszőnyeg alá telepítjük a vakondhálót, füvesítés esetében pedig már az említett 7 cm rostált föld alá

Szükséges mennyiségű föld kiszámítása

Először is, le kell mérni azt a területet, ahol termőföld hiány van, azt ahol pótolni szeretnénk. Majd azt kell megmérni, hogy mennyi föld hiányzik, azaz hány cm kell függőlegesen. Ezt a legkönnyebben a szegélynél lehet megmérni. Érdemes előtte egy durva tereprendezést csinálni, hogy vízszintes legyen a felület és ezáltal könnyen kiszámítható a szükséges termőföld mennyiség. Általában a szint  a járdánál, térkőnél a legfontosabb, a kert irányába mindig lehet, illetve a vízelvezetés miatt kell is lejtetni a területet, amennyiben nem ragaszkodunk a teljesen vízszintes területhez. Tehát, ha le van mérve a szóban forgó terület (m2), akkor összeszorozzuk a szükséges föld magassággal és megkapjuk a hiányzó termőföld mennyiséget.
“Példa: 100m2 területre kell 15 cm magasságban föld, akkor először átváltjuk méterbe a centimétert, tehát 15cm/100=0,15m. Ez után összeszorozzuk a területet a magassággal, ami a példában szereplő adatokkal a következő: 100m2*0,15m=15m3. Tehát 15 m3 földet kell rendelni a példánkban.”

Föld tömörödése

Figyelembe kell venni a termőföld tömörödését is amikor földpótlásban gondolkodunk, ami általában 20-25% szokott lenni minőségtől függően. Tehát, amikor a hiányzó föld mennyiséget számoljuk ki, akkor ennyit kell rászámolni a szükséges területre. Tehát az előbbi példát tovább gondolva a 15 m3 termőföldre rá kell számolni a tömörödési értéket és megkapjuk mennyi földet kell rendelni. 20% =0,20

 15m3+(15*0,20)=18m3

 

év kertépítés

m2 gyepszőnyeg értékesítés évente

m2 hidrofüvesítés a évente

Termőföld szállítás

Érdemes térkövezés előtt megrendelni a földet ha lehetséges, mert a térkőre már nem szabad és gondolom nem is szeretnénk (kivétel ha beton alapra lett rakva) ráengedni a föld szállító teherautót. A termőföldet 3m3-5m3-10m3-20m3-es teherautókkal szokták kiszállítani a kivitelezés helyszínére. Az 5m3-es teherautó általában gond nélkül be tudja vinni a földet a kivitelezési területre, legtöbb szállítónak ez van. A nagyobb kocsikkal általában az utcára, a ház/kert elé tudják borítani a szálítmányt. Abban az esetben ha a földet az utcára vagy akár a kerten belül térkőre vagy betonra öntik le, vagy akár füves területnél is, érdemes geotextíliát vagy takarófóliát leteríteni alá, hogy  hogy mindent be lehessen hordani és könnyebben fel lehessen takarítani a földdel borított részt. Természetesen ezekről kézi földmozgatás esetében beszélünk. 

Konténeres szállítás

Speciális esetben lehetséges konténerrel is földet rendelni, vannak erre szakosodott szállítmányozók.

Milyen a rossz föld?

Ha rostált föld lett rendelve, de könnyed mozdulattal nem omlik szét az esetleges göröngy, akkor az nem megfelelő minőségű. Ha tele van agyag darabokkal. Az agyag hatására vízzáró réteg keletkezhet, ezáltal a gyep gyökérzete szinte folyamatosan vízben áll és kirohad a fű. Csodálkozunk hogy nem egészséges a gyepünk, mikor még földet is cseréltünk, csak nem mindegy milyen föld érkezett.