Az öntözőrendszer egy programozott locsolási megoldás, ami figyelembe veszi az időjárást( a beállított mértékig) és a növényeknek megfelelő időben elvégzi az öntözést. A vezérlő, vagy más néven automatika, adja ki a parancsot a megfelelő mágnesszelepnek, hogy engedje át a vizet a szórófejekig. A szórófejek juttatják ki a vizet, ami a mágneszelepen és a csővezetéken keresztül jut el fejekig.

Szórófejek

Az öntözőrendszerben a víz kijuttatását a spray szórófejek, illetve a rotoros szórófejek végzik, ezek közvetlenül befolyásolják az automata öntözés hatékonyságát, meghatározzák az öntözés eredményességét. A spray szórófejek esetében általában külön kapható a szórófejház és a fúvóka, míg a rotoros szórófejek ára többnyire tartalmazza a teljes fúvókakészletet.

Mágnesszelepek

A mágnesszelepek elektromos impulzus hatására nyitó/záró csapok, melyek az automatikus üzemért felelnek. Amikor a vezérlő automatika elindítja az adott zónát, akkor tulajdonképpen nyitja a zónához tartozó mágnesszelepet, majd amikor a vezérlő nem küld jelet, akkor a mágnesszelep lezár, a szórófejek pedig alap állásba kerülnek.

Vezérlő automatikák

Az öntözőrendszer lelke a vezérlő, mely egy LCD-panellel ellátott falra szerelhető, programozható egység. A mai vezérlő automatikák többsége könnyen, nyomógombokkal kezelhető, felhasználóbarát típus. A mágnesszelepek nyitásához általában 24 VAC jelet ad ki, de 9 VDC mágnesszelepekhez léteznek elemes vezérlők is.Wifi-s vezérlők is megtalálhatók a kínálatban.

Esőérzékelők

Ahhoz, hogy egy automata öntözőrendszer esőben ne öntözzön, fel kell szerelnünk egy esőérzékelővel. Az esőérzékelők érzékenysége szinte minden típusnál állítható, tipikusan a 3-30 mm közötti csapadéktartományban. Az esőérzékelők mellett az öntözés időzítését szabályozhatjuk talajnedvesség-érzékelővel, illetve fagyérzékelőkkel, de akár a szélsebességet is mérő komplett meteorológiai állomással is. Esőérzékelőből vezetékes és vezeték nélküli (rádiófrekvenciás) típusok egyaránt elérhetőek.

Csövek

Az öntözőrendszerek elengedhetetlen tartozéka a csővezeték hálózat, melyben a rendszerelemek között áramlik az öntözővíz. A csövek méretét a külső csőátmérőben adjuk meg (mm-ben), feltüntetve nyomástűrésüket (pl. 3 bar, 6 bar, 10 bar). Alapvetően kemény polietilén (KPE) és lágy polietilén (LPE) csöveket használhatunk, utóbbiak hideg időben sokkal rugalmasabbak, ilyenkor (főleg 20 mm csövek esetén) könnyebben használható.

Fittingek, szerelvények

Az egyes rendszerelemek összeszereléséhez szükségünk van menetes idomokra, KPE tokos idomokra és megfúrós idomokra, a rendszer több helyen tartalmazhat csapokat, visszacsapó szelepeket és nyomáscsökkentőket. A menetes részek csatlakozásánál menettömítő anyagokat (pl. teflonszalag, Loctite-zsinór) használunk, a csövek lyukasztásához és vágásához szintén kaphatók célszerszámok. Az öntözőrendszerbe beépíthetünk nyomásmérő órákat is, így bármikor ellenőrizhetjük az üzemi nyomás értékét. A mágnesszelepek kertben történő elrejtésének praktikus eszközei a szelepdobozok, a kényelmes vízkivételt pedig süllyesztett csapokkal és vízkonnektorokkal biztosíthatjuk.

Szűrők

Az öntözőrendszerek szinte minden alkatrésze érzékeny a vízben lévő szennyeződésekre, így az öntözővíz szűrésére komoly gondot kell fordítani. A legegyszerűbb hálós szűrőktól a lamellás szűrőkön át a kőzettöltésű szűrőkig cégünk forgalmazza az problémamentes öntözés biztosításához szükséges különféle szűrőket. Gyakran előforduló jelenség az erősen homokoló kutakra telepített rendszereknél a szűrő gyakori eldugulása, mely lamellás szűrőbetétek alkalmazása mellett ugyanúgy jelentkezik, mint hálós szűrőbetét esetében. Ilyenkor megoldás lehet egy extra felületű, nagyobb szűrő beépítése, vagy egy hidrociklon homokleválasztó előszűrő alkalmazása.

Szivattyúk

Az öntözőrendszer vízellátására egyre kevesebben használják a vezetékes hálózatot, így egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző szivattyúkra. Forgalmazzuk a felszíni vizekhez és sekélyebb kutakhoz használható centrifugálszivattyúkat, illetve a mélykútszivattyúk széles választékát egyaránt. A szivattyúk vezérléséhez használhatunk szivattyúindító reléket, nyomáskapcsolókat, illetve press-control egységeket, melyeket szintén megtalálja kínálatunkban. A centrifugálszivattyúk komplett házi vízműként összeépítve, azonnal beszerelhető állapotban is rendelkezésre állnak, ezeket csak el kell helyezni egy vízmentes helyen és már használhatók is.