Füvesítésnél, amikor vakondhálót is teszünk le, minden esetben szükséges termőföldet alkalmazni, hiszen a kis fűkezdemény így tud legyökeresedni. Mi darált-rostált termőföldet használunk, mert abban nem találhatók már öklömnyi hantok, agyag darabok stb. A nem rostált termőfölddel nagyon nehéz dolgozni, nehezen lehet  kezelni gereblyével a lefektetett háló felett. Általában 7 cm vastagságban rakjuk költséghatékonyság miatt is a termőföldet, mert ma Magyarországon a jó minőségű termőföld ára szállítással elérheti a 6500-8500 Ft/m3 ár. Továbbá ez a 7 cm-es rétegben nem tud eléldegélni a vakond, így nem jelennek meg a vakondok.
Természetesen megoszlanak a vélemények a termőföld réteg vastagságáról. Vannak kertépítők, akik vastagabb rétegben terítik a termőföldet a vakondhálóra. 

Ennek általában két oka van: 

  • Géppel könnyebb rámenni a vastagabb termőföld rétegre → nem teszi tönkre a vakondhálót, azonban nagyon betömöríti, letapossa a földet, ami vízzáró réteget képez és nem tesz jót a frissen vetett fűnek
  • A vakondháló és a fű közötti vastagabb termőföld rétegben (15-20 cm) eléldegél a vakond, így ebben az esetben semmi védelmet nem tud nyújtani a vakondháló.